Kesällä käytiin kovalla vaivalla hillametsällä, ja pari rasiallista saatiinkin kasaan, nyt tuli mieleen, että pitäisiköhän ne pikkuhiljaa käyttää johonkin. Lyhyen nettiselailun jälkeen päädyin tähän:
Pohjana perusunelmatorttupohja:
3 munaa
1 dl sokeria
½ dl perunajauhoja
1 rkl vehnäjauhoja
2-3 tummaa sokeroimatonta kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää
jauho-leivinjauhe-kaakao-seos siivilän läpi varovasti sekoittaen. Kaada taikina
(kevyesti voidellun) leivinpaperin päälle ja tasoita, Paista 225 asteen
lämmössä 5-7 minuuttia. Kumoa torttu leivinpaperille, jolle on ripoteltu vähän
sokeria.
Jos on, kuten minulla, tapana unohtaa torttu uuniin vähän liian pitkäksi aikaa,
voi kuivimpien kohtien kostuttamiseen käyttää vaikka maitoa. =)
Täyte on oikeastaan suoraan Marielta,
mutta kirjataan nyt tähänkin, kuinka sen tein:
1 purkki kermaa
200 g valkosuklaata
2 tl sitruunamehua
2 liivatetta
1-2 rkl vettä
2 dl hilloja elikkäs lakkoja (itselläni sokerin kanssa pakastettuja, eli
sokeriakin voi lisätä)
1 liivate
1 rkl vettä
Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi. Sulata suklaa mikrossa (tai vesihauteessa) ja
sekoita hieman jäähtyneenä kerman joukkoon. Ota n. 1/3 sivuun koristelua
varten. Liota kaikkia liivatteita muutama minuutti runsaassa kylmässä vedessä.
Kiehauta vähän vettä, ja sulata 2 liivatetta vesitilkkaan. Kaada hieman
jäähtyneenä koko ajan sekoittaen ohuena nauhana suklaakerman sekaan. Lisää
sitruunamehu. (Monet ohjeet käskevät lämmittää sitruunamehun, tai
vesi-sitruunamehuseoksen, mutta itsestäni on helpointa kiehauttaa reilummin
vettä vedenkeittimellä). Levitä täyte jäähtyneen torttupohjan päälle.
Soseuta hillat kevyesti. (Jos on kovin viitseliäs, siemenetkin voisi siivilöidä
pois.) Sulata 1 liivate toiseen vesitilkkaan ja kaada hieman jäähtyneenä koko
ajan sekoittaen ohuena nauhana marjasoseen sekaan. Levitä torttupohjalle kerman
päälle.
Leikkaa pohjan jokaisesta reunasta noin 1 cm levyinen suikale pois estääksesi
reunan repeilyn. Pohjaa voi myös tosiaan vähän kostuttaa. Kääri
leivinpaperin avulla tiukalle rullalle, anna vetäytyä jääkaapissa jonkin aikaa.
Itse unohdin loppujen lopuksi koristella tortun lopulla suklaakermalla, mutta
sitä lusikoitiin sitten suoraan torttuviipaleiden päälle leivostyylisesti.
Hilla on sen verran mieto marja, että täytettä olisi voinut ehkä olla vähän
enemmänkin. Mutta oli maku näinkin mainio. Tämä on muuten ensimmäinen
kääretorttuni joka säilytti pyöreän muotonsa, eikä lässähtänyt, kiitos
liivatteen.
Kommentit